fbpx Skip to main content

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a nyerő ingatlanos? Szerintetek mi az a jellemvonás, ami nélkülözhetetlen a sikerhez?

Első pillantásra azt gondolnánk, hogy az ingatlanos szakmában az extrovertált típusú emberek előnyben vannak. Ezen a területen a sales-es kompetenciák tűnhetnek a legfontosabbnak: magabiztosság, energikus, megnyerő fellépés. Ez valóban így van, vagy van helyük az introvertáltabbaknak is a pályán?

A Househunt.com blogján összefoglalják, hogy milyen – tipikusan extrovertáltnak vagy introvertáltnak ítélt – tulajdonságok szükségesek a sikerhez.

  • Extrovertáltakra jellemző erősségek: megnyerő fellépés, nagy ismeretségi kör, lehengerlő prezetációs képességek, az önpromóció nem feszélyezi
  • Introvertáltakra jellemző erősségek: ügyféllel való törődés, részletekre figyel, mély, tartós kapcsolatok kiépítése

Nézzük, hogyan működnek az extrovertáltak és az introvertáltak az ingatlanos szakmában:

Az extrovertált ingatlanos

  • Az extrovertáltak “energiabombák”: lubickolnak az új ismeretségekben, megnyerő benyomást tesznek az üzletfelekre. Munkájukban leginkább az izgalmas tárgyalásokat élvezik, szenvedélyesen küzdenek ügyfeleikért. Ügyfélkapcsolatokban nagyon erősek, a személyes interakciók feltöltik őket.
  • Ugyanakkor saját gondolataik és ötleteik gyakran túlzottan is lefoglalják őket, így tudatosan kell koncentrálniuk arra, hogy figyeljenek az ügyfél igényeire vagy aggodalmaira. Mivel “nagyban” gondolkodnak, gyakran elfeledkeznek az egyébként fontos részletekről. Az utánkövetés nem az erősségük, figyelniük kell arra, hogy a lehengerlő prezentációt követően be is váltsák az ígéreteiket.

Az introvertált ingatlanos

  • Az introvertáltak lényegre törően kommunikálnak, ami kifejezetten előnyös a pörgő üzleti környezetben. Email-marketingben és chatben erősek, és ezek fontos összetevői az ügyfélkapcsolatoknak. Általában összeszedettek, jó szervezők. Az ismeretségi körük ugyan kisebb, mint az extrovertáltaké, de szorosabb, tartósabb kapcsolatokat építenek ki a kulcsszereplőkkel.
  • A prezentációkat az introvertált ingatlanos kimerítőnek érezheti. Az önpromóciót kényelmetlennek érzik – bár ez elengedhetetlen az ingatlanosoknál. Hajlamosak arra, hogy agyondolgozzák magukat és kiégjenek.

 

Persze nagyon kevés tisztán extrovertált vagy introvertált ember létezik, többségünk rendelkezik mindkét típus jellemzőivel, ezek aránya életszakaszonként is változhat. Szerencsére ennek már neve is van (ambivertált). Lehet, hogy sokan ebben ismernek leginkább magukra.

Forrás: http://www.blog.househuntnetwork.com/pros-cons-extrovert-vs-introvert-real-estate-agents-infographic/