fbpx Skip to main content

Ebben a bejegyzésünkben arról fogunk írni, hogy a szükséges angol nyelvtudáson, vízumon, egészségügyi ellenőrzéseken és bátorságon kívül milyen feltételei vannak, ha valaki Ausztráliába szeretne költözni és ott belevágni az ingatlanügynöki munkába.

Maga a tény, hogy a lakásbiznisz egy 50 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító iparág Ausztáliában, ígéretes, viszont érdemes megnéznünk ennél pár részletesebb adatot is. Eddig 2017-ben a lakásárak több mint 10%-ot emelkedtek a tavalyihoz képest (az elmúlt 20 évben öt-hatszorosára nőttek), míg a lakásépítések üteme 20%-ot esett. Több elemző szerint könnyen összeomolhat a piac a magas a hiteladósságok aránya, az alacsony kamatlábak (50 éve a legalacsonyabb) és a magas munkanélküliség miatt. Ám ez összességében még nem ad választ arra a kérdésre, hogy érdemes-e belevágni ebbe a vállalkozásba.

A felülértékelt lakások száma elképesztő a nagyvárosokban, de még egy-egy városon belül is hihetetlen különbségekkel találkozhatunk. Vegyük példának Docklands-et (Melburne közép-nyugatra fekvő külvárosát, Viktória államban), ahol ugyanannyiért találunk egy két hálószobás, egy parkolóhelyes lakást egy újépítésű apartmanházban, mint a 25 km-re fekvő Boronia-ban egy úszómedencés, két garázsos, 6 hálószobás házat.

Egy ingatlanügynök kezdő fizetése Ausztáliában évi 49.000 ausztrál dollár, ami később felcsúszhat akár évi 85,000 dollárra is. Eddigi tapasztalatok szerint minimum egy évvel kell számolni, amíg a befektetett munka és tőke megtérül. Nagyjából a közvetítők fele választja, hogy szabadúszóként dolgozzon a piacon, a másik fele pedig ügynökségnél vállal munkát, persze nyilván személyfüggő, hogy kinek mi éri meg jobban. Ha a közvetítő azt az utat választja, hogy egy cégnél helyezkedik el, aki fizeti neki az utazási, telefonálási és marketing költségeit, számolnia kell azzal, hogy a jutaléka bizonyos részét le kell adnia a cégnél. A jutalékot a 2014-es törvény értelmében az ügynök határozhatja meg, ami országszerte átlagosan 2,22%, legmagasabb Tasmaniában: 3,26%.

Az utóbbi 5 évben 19,5%-kal emelkedett az ingatlannal foglalkozók száma, ezek legtöbbje New South Wales (NSW) és Queensland (QLD) területén oszlik el. Gyakran a lakástulajdonos és a vevő nem is találkozik, így a közvetítő felelőssége, hogy a ház megfelelő állapotban legyen, amikor a néző meglátogatja az ingatlant, továbbá hogy a szerződés aláírása annak rendje és módja szerint menjen végbe, néhány esetben a közvetítő még azért is felelős, hogy a havi lakbér beszedése rendben megtörténjen.

Számolni kell azzal, hogy a hétvégeken is dolgozni kell, ha igazán érvényesülni akarsz. Mivel sok embernek kell Auszráliában túlórázni a megélhetéséért, a legtöbb látogató csak a késői vagy hétvégi időpontokban ér rá meglátogatni a lakást, vagy részt venni az aukción. Nem beszélve arról a nehézségről, hogy a közvetítők ügyfeleinek túlnyomó többsége feltehetőleg időszakos válságon megy át, ami a lakásvásárlással, eladással jár, így mindez a feszültség és szorongás gyakran az ingatlanközvetítőkre is átterjedhet.

Hogy ezen a területen dolgozhass, szükséged lesz egy oklevélre, amit megszerezhetsz egy általában 2-3 hónapos kurzus elvégzésével. Több tanfolyam online is végigcsinálható, viszont érdemes figyelembe venni, hogy minden államban különböző követelmények vannak és másfajta tanfolyamot kell elvégezni attól függően, hol akarsz munkába állni.

Mindezek mellé csak egy rövid gondolattal zárnánk sorozatunk ezen részét. Sokakat az ingatlanok szeretete motiválja arra, hogy közvetítőként dolgozzon és figyelmen kívül hagyják a tényt, hogy valójában ez a szakma nem az ingatlanokról, hanem az emberekről szól, így a türelem, figyelmesség és őszinteség esszenciális ehhez a szakmához.

Források:
http://www.portfolio.hu/ingatlan/barmikor_osszeomolhat_ez_az_orult_utemben_porgo_lakaspiac.257433.html

How Much Do Real Estate Agents Earn? | Salary and Commission

Want to Be a Real Estate Agent? Here’s Why You Should Think Again


https://www.qld.gov.au/law/laws-regulated-industries-and-accountability/queensland-laws-and-regulations/regulated-industries-and-licensing/regulated-industries-licensing-and-legislation/property-industry-regulation/get-a-property-industry-licence-or-registration/real-estate-agent-licence-or-registration/apply-for-a-real-estate-agent-licence
http://nakedrealestate.com.au/blog/how-to-become-real-estate-agent-guide

Kép: http://www.amazingaustralia.com.au/