fbpx Skip to main content

Előző cikkünkben (Amerikai ingatlantükör) már említettük, hogy az ingatlanos rengeteg jó tippel könnyítheti meg az eladó dolgát.

A tulajdonoshoz olyannyira hozzánőtt a saját ingatlanja, hogy már nem veszi észre azokat a vevőriasztó dolgokat, amelyekre egy tapintatos ingatlanos időben felhívhatja a figyelmét.

Az ingatlanosnak ehhez jó diplomáciai érzékre van szüksége, hiszen a tulajdonosok többnyire elfogultak, szeretik a lakásukat. Az alábbiakban pénztárcakímélő, apró, de jól megtérülő tippeket gyűjtöttünk össze.

  • Minimalizáljuk a káoszt! Sajnos se szeri, se száma az ingatlanhirdetésekben a telepakolt fregolis, mosatlan edényes fényképeknek – ezek egy lakásmegtekintés során is nagyon zavaróak.
  • Lakásmutatás előtt ajánlatos rendet rakni, kitakarítani, portalanítani. Nagyobbnak tűnik a tér, kellemesebb az összhatás.
  • A függőleges felületeket (tükrök, ablakok) is érdemes alaposan megtisztítani. Nagyobb, világosabb érzetet kelt. Az ajtókat, ajtókereteket, villanykapcsolókat is érdemes áttörölni.
  • Egyszerű, de jól működő trükk, hogy valamilyen kellemes illat lengje be a lakást. (Kenyérsütés helyett a kenyérpirítás is hasonló, ínycsiklandó illatot eredményez.) Kellemes aromájú tea, friss sütemény is hasonló hatást ér el.
  • Nem biztos, hogy az egész lakást érdemes kifesteni – de a leginkább elszíneződött falú helyiségekben érdemes kifesteni vagy kifestetni. Viszonylag kis költséggel sokkal jobb benyomást kelthetünk.
  • Nyikorgó ajtókat, lötyögő kilincseket, vízköves csapokat, repedezett vécéülőkét érdemes megjavítani, megtisztítani vagy kicserélni.

Nagyobb beruházásoknak (pl. fürdőszoba-felújítás, beépített konyhabútor-csere) főleg akkor van értelme, ha az ingatlant felújítottként szeretnénk eladni. Ilyenkor a környék “mikroklímájának” (lakók anyagi helyzet, épület stílusa, stb.) megfelelően érdemes kiválasztani a berendezést és burkolatokat. Fontos azonban, hogy ebbe akkor érdemes belevágni, ha elég pénz áll rendelkezésre. A rossz minőségű, bár új beépített megoldások nem növelik az eladhatóságot és nem hozzák vissza a befektetést.

Szerintetek milyen javítás az, ami ma Magyarországon egyértelműen megtérül ingatlaneladáskor? Szoktatok tippeket adni a tulajdonosoknak, hogy mivel lehetne növelni az ingatlan vonzerejét?