fbpx Skip to main content

A dél-ázsiai Fülöp-szigetek nemcsak a híresen alacsony megélhetési költségeiről vagy a sok nyugdíjasról híres, akik szívesen kiköltöznek oda, de számos más dologról is.

Többek között nem csak a kiemelkedően olcsó és hatékony egészségügyi rendszeréről (különösen a szívműtétekben sikeres), vagy arról, hogy a világ egyik legnyitottabb és kedvesebb embereiként emlegetik az ott lakókat, de a rendkívül jól és strukturáltan rendszerezett ingatlanpiacáról is. Bár alapvető elvárás, hogy legyen érvényes Fülöp-szigeteki útleveled ahhoz, hogy ingatlanosként dolgozhass itt, mégis érdemes lehet vetnünk egy pillantást arra, hogy hogyan működik az itteni rendszer.

A Fülöp-szigetekre az utóbbi években jellemző a városiasodás és az ingatlanpiac hihetetlen mértékű fejlődése, mely elsősorban a fejlődő gazdaságának köszönhető. Sok országban találkozhatunk magukat hivatalos ingatlanügynököknek kiadó, képzetlen “mezítlábasokkal”, akik gyakran nem is tudják felmérni, milyen mértékű felelősséggel is járhat egy ilyen munka, amikor egy ügyfél nekik adja a bizalmát.
A Fülöp-szigeteki kormány ezt egy külön szabályozás létrehozásával orvosolta, amit úgy hívnak, hogy Real Estate Service Act of the Philippines, de röviden csak “RESA”-nak szokták nevezni. A rendelet 2009. július 30-án lépett életbe és többek között azt is meghatározza, hogy aki az ingatlanos területen akar dolgozni (az ehhez fűződő munkaköröket amúgy 5 nagyobb kategóriába sorolják) az országban, annak mindenképp regisztrálva kell lennie. A regisztrációhoz pedig nem csak az alapkövetelmény, hogy az illető letegye az ehhez szükséges vizsgát, hanem számos másik dolog is, többek között:
· Egy BA diploma (akármilyen területen)
· Büntetlen előélet
· Továbbá engedélyeznie kell a PRC-nek (Professional Regulation Commission), hogy letehesd a vizsgát (melyhez a mentális és fizikális egészség is szükséges)
· Állampolgárság

Az új törvénykezés meghatározza, hogy külföldiek (Fülöp-szigeteki állampolgársággal nem rendelkezők) nem dolgozhatnak az ingatlanszektorban, de azt is megemlíti, hogy ez alól mentesülnek azok a külföldiek, akik olyan országok állampolgárai, melyekben a Fülöp-szigeteki lakosok minden követelmény nélkül, ugyanolyan jogokkal felruházva dolgozhatnak (ugyanebben a szektorban), mint az adott ország polgárai.

A 2009-es tövénykezés előtt jellemző volt az ingatlanszektorban dolgozók képzetlensége és inkompetenciája, gyakori volt rossz közmegítélésük. Jellemző volt, hogy ellepték a piacot, ezzel is aránytalanul gerjesztve a versenyt. Az új szabályozásokkal a kormánynak sikerült egy strukturált és központilag vezérelt rendszert létrehoznia, amivel – bár nehezebb elhelyezkedni ezen a területen -, mégis egy egészségesebb és természetesebb versenyt teremtenek. Mindemellett az új rendszer biztosítja az ügyfelet arról, hogy megbízottja a szakmában jártas, akkreditált szakember. Pontosan ezért ebben az országban bevett szokás egy-egy ingatlan eladásához, vagy vételéhez egy ilyen szakember segítségét kérni.

Az országban hatalmas különbségek vannak.

A szigetországban éles határ van az úgynevezett ingatlanügynökök (broker) és az ingatlanközvetítők között (agent). Ahhoz, hogy ügynökként, brókerként dolgozhass, a már fent megemlített kritériumoknak kell megfelelned. Egy bróker átlagos havi keresete 15.000 Peso, ami 75.000 HUF-nak felel meg. (Ennek a valós értéke a Fülöp-szigeteken nyilván eltér a magyarországitól, tekintve a különböző megélhetési költségeket.) Ehhez jön ráadásba a jutalék, amely 3% és 6% között ingadozik. Amennyiben valaki viszont nem hivatalosan regisztrált ügynök, hanem csak “agent”, ebben az esetben nincs felhatalmazva, hogy személyesen intézze a tranzakciókat és adásvételi szerződéseket. Ők általában egy-egy ügynöknek a segítői és e szerint nincs is joguk jutalékot igényelni. Legtöbbször ők a munkaadójuktól (a brókertől) kapnak 2-3% részesedést a teljes eladási árból. Az ő keresetük átlagosan havi 12.000 Peso (60.000 HUF).

Manila belvárosa.

Manila belvárosa.

Ha ki akarod magad próbálni, hogy hogyan teljesítenél egy igazi ingatlanügynöki vizsgán a Fülöp-szigeteken, itt tudod megtenni:
http://www.tests.com/practice/Real-Estate-Broker-Exam-sample

 

Források:
1) http://www.lamudi.com.ph/journal/become-real-estate-broker-philippines/
2) http://yourhomeinthephilippines.com/how-to-register-as-a-real-estate-salesperson
3) https://www.hoppler.com.ph/blog/real-estate-broker-tips/how-to-be-a-real-estate-broker-in-the-philippines
4) http://www.lamudi.com.ph/journal/new-rules-how-can-you-become-a-real-estate-broker-in-the-philippines/
5) http://business.inquirer.net/220656/ra-9646-resa-filipino-real-estate-agent