fbpx Skip to main content

Ebben a bejegyzésünkben a brit ingatlanpiacot vizsgáljuk meg, különös tekintettel a Brexit hatására. Röviden betekintünk a brit ingatlanközvetítők mindennapjaiba is.

Bean graffiti

Mr Bean graffiti (https://www.flickr.com/photos/kiwi-dandy/33018599013)

Bár jelenleg Nagy-Britannia gazdaságára jellemző a bizonytalanság, az infláció, de London még így is benne van a világ 10 legdrágább városának listájában, megőrizve korábbi pozícióját. A Brexithez vezető 2016-os júniusi népszavazás következményeként eldőlt, hogy Anglia kilép az Európai Unióból, ami számos folyamatot indított el az ingatlanpiacon is.

big ben, westminster abbey

2016 júniusa után rengeteg londoni központú cég döntött úgy, hogy kivonul az országból, biztosabb területeken vetve meg a lábát. Sok elemző szerint Frankfurt válhat az “új Londonná”, mivel négy éven belül 10 ezer befektető és bankár települhet át ide. Ennek egyik oka az lehet, hogy röviddel a szavazás után 11 és 15 százalékot csökkent a font dollárral és euróval szembeni árfolyama. Mindezek következményeként 2016-ban, rögtön a népszavazás eredményének kihirdetése után 37%-kal csökkentek az ingatlanárak. A mostani árak azonban már csak 15,6%-kal alacsonyabbak, mint a népszavazás előttiek. A jelenlegi adatok szerint az országban átlagosan £220.713-ba kerül egy ingatlan (kb. 73 millió forint).

Tenby, Wales

Tenby, Wales – tengerparti házak

Fontos megemlíteni a 2016 áprilisában megemelt “Stamp Duty”-t is, melynek következtében a vevőt terhelő ingatlanadásvételi illetéket 3%-kal megemelték azok esetében, akiknek már van egy ingatlanuk. Ez a fajta illeték progresszív, azaz a drágább ingatlanok után többet kell fizetni. Első otthon vásárlása esetén az illeték mértéke 0-12% között mozog (a fenti, átlagosnak számító 220.000 fontos ingatlan után 2%-ot, azaz kb. 4.000 fontot kell fizetni), de a befektetési célból vásárlóknak árkategóriánként 3%-kal magasabb illetéket kell kifizetniük.

Cambridge

Sorházak Cambridge-ben

A fentiek tükrében azt gondolhatnánk, hogy nem sok embernek jut eszébe ingatlant vásárolni, ez azonban nem így van, meglepően nagy a kereslet a piacon. Ennek jó indikátora, hogy az eladásra meghirdetett ingatlanállomány 45%-a szerződéskötés alatt áll, azaz valaki már ajánlatot is tett rá. Jól mutatja a Brexit utáni helyzet stabilizálódását, hogy a 2016 júniusi adatokhoz képest 2017-re 4,6%-kal több adásvételi szerződést kötöttek. A 2014-es statisztikákhoz mérve a főváros árai 13,2%-kal alacsonyabbak, de egyes előrejelzések szerint 2021-ig a mostani ár 21%-kal növekedhet London belvárosában és 15%-kal a külvárosban.

London, lakótelep

Lakótelep Londonban

És végül arról is essék szó, hogy milyen az élete a brit ingatlanközvetítőknek. Pályakezdőknél bevett gyakorlat, hogy elszegődnek egy nagyobb céghez és az első hónapokban ingyen dolgoznak. Meglepő, de lényegében semmilyen végzettség nem szükséges ahhoz, hogy valaki elhelyezkedhessen ezen a területen. A kezdő fizetés £12.000 és £20.000 között van, később ez £20.000 és £60.000 közé emelkedhet (plusz a jutalék). A jutalék mértéke 0,8% és 3% közötti, átlagosan 1,8%, de ez nagyban függ a szerződés típusától is.

Akit bővebben érdekel a brit ingatlanpiac és az ottani ingatlanos élet, az alábbi oldalakon további bőséges olvasnivalót találhat:

 • https://www.estateagenttoday.co.uk
 • http://www.naea.co.uk/
 • http://www.propertyindustryeye.com
 • http://www.propertyweek.com

Források:

 1. https://www.reed.co.uk/career-advice/how-to-become-an-estate-agent/
 2. https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/estate-agent
 3. https://www.propertypersonnel.co.uk/blog/how-to-become-an-estate-agent/
 4. https://www.theguardian.com/society/2017/apr/20/over-200000-homes-in-england-till-lying-empty-despite-housing-shortages
 5. http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/new-licensing-scheme-for-estate-agents-263218
 6. https://www.theguardian.com/money/2016/dec/26/housing-market-property-outlook-uk-2017
 7. https://www.theguardian.com/business/2017/jul/17/uk-housing-market-shrugs-off-concerns-of-brexit-slowdown
 8. http://www.which.co.uk/money/mortgages-and-property/home-movers/guides/selling-a-house/estate-agent-fees-and-contracts
 9. https://www.theguardian.com/money/2017/jul/18/uk-house-prices-rise-5-percent
 10. https://www.globalpropertyguide.com/Europe/United-Kingdom/Price-History