fbpx Skip to main content

Az LTP-k elkaszálásával egy időben az ingatlanos csoportokban egyre-másra feltűntek az ilyesfajta (együttérző, kaján, stb.) kommentek: “5-4-3-2-1… visszaszámlálás, az ingatlanirodák máris hívják az LTP-értékesítőket, hogy csatlakozzanak hozzájuk”.

Az ilyen irányú karrierváltás kézenfekvőnek tűnik: értékesítés, ingatlanos témában, ahol kulcsfontosságú a jó kommunikáció, empátia, a jó kompromisszumok felismerése, hitelezési iparág ismerete. Ugyanakkor az ingatlanos szakmával kapcsolatban szinte hetente jelenik meg olyan vélemény, amely a szakma jövőjét és létjogosultságát vonja kétségbe. Egyik süllyedő hajóból a másikba?

ltp-karrier-valtas

Az a helyzet, hogy valószínűleg valóban kevesebb ingatlanosra lesz szükség a jövőben. Az azonban vitatható, hogy van-e jelenleg annyi valóban JÓ szakember, amennyire szükség lenne (segítünk: nincs). A szakma megújulásának záloga a tisztulás: kevesebb, de valóban hozzáértő szakemberre lenne szükség, akik pozitív ügyfélélményt képesek nyújtani, fokozatosan emelve a szakma megítélését. Az is világos, hogy ez nem fog varázsütésre megtörténni, egy hosszabb folyamat eredményeként lehet eljutni ide, amelyben a szakma összes szereplőjének van felelőssége.

Mi azt gondoljuk, hogy aki eredményes LTP-közvetítő volt, annak van esélye jó ingatlanossá is válni. De merre érdemes elindulni?

Hálózat vagy egyéni vállalkozás?

Nem titok, hogy az OKJ-s ingatlanos tanfolyam nagyon jó esetben is csak a pályára lépéshez elég. Utána még nagyon sok tanulásra, tapasztalatra van szükség, míg valakiből igazán jó ingatlanos szakember lesz. Tanulni sokféleképpen lehet, önállóan is fel lehet lelni a szükséges információt, megszerezni a helyismeretet és még sok mindent. De sok időt lehet megtakarítani azzal, ha egy mentorral dolgozunk pályakezdőként. Ideális esetben olyasvalakivel, akivel kimehetünk a “terepre”, megfigyelhetjük, hogyan dolgozik, hogyan tárgyal. Közvetlenül és közvetetten is rengeteg elméleti és gyakorlati tudást el lehet így sajátítani: mire kell figyelni, mikor érdemes bizonyos kérdéseket szóba hozni, hogyan dolgozik egy munkájára igényes ingatlanos. Egyáltalán honnan és hogyan szerez jó megbízásokat? Bármilyen irodát is válasszunk, pályakezdőként kulcsfontosságú, hogy kitől tanuljuk a szakmát.

Ne felejtsük el, hogy az állásinterjú mindig kétirányú: mind a két fél felméri, értékeli és döntést hoz a jövőbeli együttműködésről. Ha van rá lehetőségünk, mindenképpen nézzünk meg több irodát, beszéljünk több vezetővel és mindenképpen kérdezzünk rá, hogy hogyan segítik a pályakezdők tanulását, sikeressé válását. Rossz jel, ha ezzel kapcsolatban nincsenek elképzeléseik vagy megpróbálják “lerázni” az ilyesfajta kérdéseket. A megfelelő támogatással, igényes környezettel mindenképpen időt takaríthatunk meg és jól járunk, beleértve azt is, ha kiderül, hogy az üzletágat mégsem nekünk találták ki. Jó mentorral akkor is érdemes együtt dolgozni, ha eleinte kevesebb jövedelemmel kell számolni a gyorsabb és minőségibb tanulás miatt.

Mi lehet “gyanús”?
Ha az interjúztatót nem érdekli, hogy miért ezen a területen szeretnénk folytatni a pályánkat.
Ha láthatóan nem szűrik a jelölteket, mennyiségi és nem minőségi alapon történik a felvétel.
Ha nincs elképzelés arról, hogy hogyan támogatják a pályakezdőt/pályamódosítót.

—————————————————-

A Realmonitor már 7 éve elkötelezetten segíti az ingatlan hálózatok, az ingatlan irodák és az ingatlan tanácsadók minőségi munkáját informatikai támogatással és újabban már szakmai képzésekkel is. Ennek során ma már minden nagyobb hálózattal (Otthon Centrum, OTP Ingatlanpont, Duna House, Immo1, GDN, Casanetwork, stb.), több száz irodával és több ezer ingatlantanácsadóval állunk rendszeres munkakapcsolatban.

Azoknak a lakástakarékpénztár-közvetítőknek, akik úgy érzik, hogy az ingatlanértékesítés lehet a megfelelő pályamódosítás iránya és elkötelezettek a minőségi munkavégzés irányában, örömmel segítünk a személyes preferenciáihoz illő magas színvonalú irodákat találni, ahol érdemes lehet elkezdeni a szakmát.

Kérek irodaajánlást!