fbpx Skip to main content

ingatlanosok NE kimeljenekMi az a kitétel, amely szinte minden tulajdonosi ingatlanhirdetésben szerepel?

A válasz sokféle változatban fordul elő, stílustól és vérmérséklettől függően:

A tárgyilagos: “Ingatlanosok ne keressenek.”

A könyörgő: “Nagyon kérem, ingatlanosok kíméljenek.”

A fenyegető: “Ingatlanosok ne hívjanak. Aki mégis felhív, azt feljelentem.”

És akinél elszakadt a cérna: “Ha ingatlanos vagy és kifejezett kérésem ellenére mégis felhívsz, számíts rá, hogy meg fogod bánni. Rád hívom a NAV-ot, a TEK-et, a NÉBIH-et és a CIA-t. @#%^&%##@@!!!”

Kevés olyan szakma létezik ma Magyarországon, amelyiknek rosszabb lenne a renoméja, mint az ingatlanos szakmának. Legyünk tárgyilagosak: mint minden közvetítő ágazatban, mindig is lesznek kétségek az adott szakma szükségességének és hasznosságának a megítélésében. Nincs ebben semmi meglepő, mert az adott közvetítő az esetek egy részében valóban nem tud valódi értéket hozzáadni a folyamathoz. Nem igazán kell ingatlanos akkor, ha tuti vevőd van a lakásodra, mert a szomszéd unokaöccse pont ilyet keres, és még az árban is meg tudtok egyezni. És az is igaz, hogy nagyon sok ügyetlen / képzetlen / arrogáns ingatlanos működik a piacon, akiknek egy szolgáltató szektorban semmi keresnivalója sem lenne.

Ezzel együtt léteznek sikeres és jó ingatlanosok, ingatlanirodák, amelyek azt bizonyítják, hogy szeretjük-e vagy sem, de szükség van az ingatlanközvetítői szolgáltatásra.

A tipikus eladásnál / bérbeadásnál ez történik: a tulajdonos hisz abban, hogy egyedül is megtalálja a bérlőt / vevőt. Hiszen feladni egy hirdetést egy ingatlanhirdetési portálon elég egyszerű, néhány kattintás csupán. Mobiltelefonja is van, lefényképezi a lakást, és már várhatja is az érdeklődők hívásait. Viszont többnyire a tulaj is dolgozik, és néhány érdeklődő hívás után ráébred, hogy a legrosszabbkor érkező hívásokat nem tudja felvenni, délelőtt 10-kor nem tudja megmutatni a lakást és hiába jönnek az érdeklődők, nem és nem érkezik ajánlat.

Ilyenkor a tulajdonos már nem küldi el az ingatlanost, hanem megegyezik (tipikusan több) ingatlanossal abban, hogy hirdethetik a lakást. Elképzelhető, hogy új képeket töltenek fel, átírják a hirdetést, módosul az ár is. Röviden: a tulaj kezdi megérteni, hogy mégis van többlettudása az ingatlanosnak. (Arról, hogy miért hibás stratégia több ingatlanost is megbízni és mitől jobb a kizárólagos megbízás, korábban már itt írtunk, ahogy arról is, hogy miben segíthet egy igazán jó ingatlanos.)

Azt vettük észre, hogy eljön az a pillanat, amikor nagyon fontossá válik, hogy a tulajdonos megtalálhassa azt az ingatlanost, aki valóban tud segíteni neki. Ezért indítottuk el a “Melyik ingatlanost bízzuk meg?” szolgáltatást az Árminimumon. Itt a tulajdonos néhány feltétel megadásával (hol található és mekkora a kínált ingatlan) kereshet a környéken aktív, hasonló ingatlanokkal dolgozó szakemberek között.

A jövőben tervezzük, hogy a szakemberek profiljait szerkeszthetővé tesszük, hogy még több részlet megadásával még inkább megkönnyítsük a vevők és bérlők dolgát annak eldöntésében, hogy kit szeretnének megbízni, kivel szeretnének együtt dolgozni.

Ingatlanközvetítő vagy és szeretnél megjelenni az Árminimum szakemberlistájában?

 

Eladó/kiadó ingatlanod van? Találd meg a megfelelő szakembert!