fbpx Skip to main content

Az alábbi grafikon 2 évre visszamenőleg heti szinten mutatja az összes és az adott héten megjelenő új magánhirdetők számának alakulását.

maganhirdetok szama

Ami figyelemre méltó, hogy koronavírus ide vagy oda, a piacon még mindig jelentős, 40 ezer körül van az ingatlanát hirdető tulajdonosok száma.

Mi következik ebből?

Jelenleg számos tényező – pl. a karanténállapot, a személyes érintkezéstől való félelem, a munka és jövedelem bizonytalanná válása, a banki hitelkínálat csökkenése – hat egyszerre a kereslet ellen, ezek hatására a vásárlóerő jelentősen lecsökkent. Nem csörögnek a telefonok. A fenti grafikon alapján viszont a kínálatban nincs érdemi csökkenés, sőt a tulajdonosi hirdetések számában emelkedés észlelhető, így egy erősen túlkínálati piacra kell felkészülni.

Mit jelent az ingatlanos szakmára nézve, ha erős a túlkínálat?

Árcsökkenést. Az ingatlanpiacon az elmúlt években nehezebb volt ingatlant behozni, mint eladni, olyannyira, hogy a tulajdonosok is a legnagyobb önbizalommal álltak neki saját maguk az ingatlan értékesítésének.

Ez megváltozik.

Az új környezetben eladni lesz nagyon nehéz, ami felértékeli a jó ingatlanos szerepét. Mert ingatlant behozni lehet ügyeskedéssel, eseti megbízással, vagy akár túlzásokba, esetenként valótlanságokba hajló állításokkal. Eladni azonban csak szakmai tudással lehet.

Eladni egy ilyen túlkínálati piacon csak a szakmát és a helyi sajátosságokat jól ismerő tanácsadó fog tudni. De még a szakmai tudás sem feltétlenül elegendő. Egy ennyire új helyzetben azok a tanácsadók élnek túl, akik minél több eszközt és automatizmust tudnak bevetni.

Mik ezek az eszközök és automatizmusok?

 1. A Facebook felértékelődött szerepe
  Egzisztenciálisan egy ennyire bizonytalan kilátásokkal teli környezetben minden hirdető megtakarít. A Facebook, mint egyre népszerűbb, hatékony és ingyenes hirdetési platform szerepe ezért felértékelődik. Sok tulajdonost és vevőt már csak itt fogunk megtalálni. Ezért fontos, hogy akár ingatlanbehozatalról, akár vevőleadek szerzéséről van szó, ki kell facsarnunk a Facebookból, amit csak lehet (pl. a mutatlak.hu vagy a Realmonitor Facebooklista modul segítségével).
 2. Hirdetési áraink folyamatos frissen tartása
  A túlkínálat miatt a tulajdonosok előbb-utóbb árat fognak csökkenteni. És sajnos, a tapasztalatok szerint erről a legritkább esetben tájékoztatják a szerződött tanácsadókat. Így a tanácsadóra hárul a jelentőségteljes feladat, hogy a portfólióban lévő ingatlanok aktuális árát folyamatosan nyomon kövesse, amit manuálisan szinte lehetetlen megoldani, de szerencsére vannak erre automatizmusok, pl. a Realmonitor jutalékriasztás modulja, ami azonnal jelzi, ha valamelyik ingatlanunkat egy másik ingatlanos – vagy akár maga a tulajdonos – olcsóbban hirdeti nálunk.
 3. Hideghívások helyett passzív értékesítés
  A bizonytalan környezetben a hideghívások sikerének esélye nagyon lecsökken. Ismeretlenül egyre nehezebb lesz kijutni a tulajdonosokhoz. Felértékelődnek tehát a beérkező tulajdonosi megkeresések. Ez azt jelenti, hogy ott kell lennünk akkor, amikor a tulajdonos saját maga keres tanácsadót. Erre szolgál a tulajdonosi Megbízásgenerátor.

A koronavírus újraosztja a lapokat, sajnos sok iroda és tanácsadó lesz kénytelen szakmát váltani, annak ellenére, hogy szerette és értette, hogy mit jelent ingatlanosnak lenni. A krízis ugyanakkor sokak számára lehetőséget is jelent. A szakmához értő, az elérhető eszközöket ismerő és okosan használó tanácsadók nemcsak, hogy talpon maradnak, de kiválasztódnak és a vihar elvonultával az ő munkájuk által, az ő vezényletükkel és az ő javukra épül újra az ingatlanos szakma.

A Realmonitorban mindannyian küzdünk azért, hogy minél több jó tanácsadót átmentsünk az új világba, ezért rendszeres és ingyenes online kurzusokat indítunk számotokra, hogy megosszuk a tapasztalatainkat, bemutassuk az elérhető eszközöket és a ti javaslataitok alapján újakat alkossunk nektek, amelyekkel felvértezhetitek magatokat az elkövetkező időszakra.

Ha érdekelnek ezek az online, ingyenes kurzusok, itt jelentkezz:

  A cikk tetején látható fotó Ausztrália erdőtűz sújtotta vidékén készült, ahol ismét kihajtanak a növények. Az élet utat tör magának.