fbpx Skip to main content

A közelmúltban megkértük a jelenlegi felhasználóinkat, hogy osszák meg véleményüket, tapasztalataikat és javaslataikat a Facebook listával kapcsolatban. (Ha használod a Facebook listát, de ez a felhívás elkerülte a figyelmedet, még mindig szívesen várjuk a válaszodat: Facebook lista kérdőív)

A jelenlegi felhasználóink és azok számára, akik Facebook listát még nem próbálták ki, szeretnénk néhány gyakori kérdésre válaszolni.

Lássuk először azok felvetéseit, akik még nem látták/használják a Facebook listát:

Minek a Facebook lista? Elég nekem a COM / Jófogás / stb. előfizetés.

Megnéztük, hogy hogyan alakultak a magánhirdetők számai az elmúlt bő félévben. Tavaly novemberben még 4.322 tulajdonosi hirdetést találtunk a Facebookon a 62.831 ingatlanportálos magánhirdetésse szemben, idén májusban azonban már 16.226 tulajdonos hirdetett a Facebookon, míg 107.923-an hirdettek ingatlanhirdetési portálokon. Novemberben tehát még csak minden 15. magánhirdetés jött a Facebookról (azaz kb. 7%), idén májusban viszont már minden hetedik (kb. 15%).

Vagyis a Facebook egyre növekvő részt harap ki a tulajdonosi ingatlanhirdetések piacából.
Erről bővebben itt írtunk: Facebook vs. COM

És a számok:

fb-com-novekedes-adatok

Természetesen le lehet erről a piaci szegmensről mondani, csak nem feltétlenül érdemes figyelmen kívül hagyni a piaci trendeket. Ha kizárólag ajánlás alapján dolgozik egy ingatlanos, akkor természetesen nincs szüksége a Facebook listára, de ugyanígy nincs szüksége a magánhirdetői listára sem. Tapasztalataink szerint nagyon kevés azon ingatlanosok száma, akik egyáltalán nem hívnak hideget, és az ajánlások alapján dolgozóknál is előfordul, hogy vannak időszakok, amikor fel kell emelni a telefont.

Szerintem ez a szolgáltatás túl drága. Én is meg tudom csinálni, az nem kerül pénzbe.

A mechanikus, ismétlődő, nem alkotó jellegű munka is pénzbe kerül, mert azoktól a tevékenységektől veszi el az időt, amit nem tud helyettünk egy algoritmus elvégezni: kapcsolattartás, foglalkozás az ügyfelekkel, új lehetőségek felkutatása, önképzés, bármi, ami által jobb és hatékonyabb szakemberré válhatunk. Ha egy algoritmus kigyűjti számunkra a lehetséges ügyfelek hirdetéseit, értelmetlen a saját időnket tölteni ezzel, vagy erre a célra munkatársakat felvenni.

A Facebook lista éves előfizetési ára 35.000 Ft, azaz kevesebb, mint 3.000 Ft havonta. Ha minden nap csak fél órát töltünk azzal, hogy a Facebookon magánhirdetőket keressünk, az is 10 óra havonta – és valószínűleg kevesebb magánhirdetőt találunk, mint egy automatizált megoldás.

Tekinthetünk a Facebook listára virtuális “asszisztensként” is, “aki” 10 órányi időt spórol nekünk havonta mindössze 3.000 forintért. A saját időnk valószínűleg többet ér 300 Ft / óránál. Van egy olyan megközelítés, hogy sokat kell dolgozni, el kell végezni a lélekölő munkát is – ehhez mi annyit tennénk hozzá, hogy sokat, DE okosan érdemes dolgozni, mert az idő véges.

Hasznos-e a Facebook lista

“Kösz, de nem érünk rá erre.”

És most lássuk a kérdéseket a Facebook lista használóitól:

A Facebook listában csak linkek vannak, be kell jelentkeznem a Facebookba és a zárt csoportokhoz is csatlakoznom kell. Ez lassú, kellemetlen. Miért nem láthatom a hirdetést azonnal? És miért nincs mindenhol telefonszám?

Hasonlóan a magánhirdetői listánkhoz, amely a hagyományos hirdetési portálokról gyűjti be a hirdetési linkeket, a Facebook esetén is linkeket tudunk megosztani a jogszerű működés keretein belül. Saját Facebook fiókunkkal elfogadjuk a Facebook és az adott csoport felhasználói feltételeit, ezek ismeretében láthatjuk a tulajdonosi hirdetéseket. Telefonszám hiánya esetén Messenger üzenetet lehet küldeni a hirdetőnek, azaz hideghívás helyett érdemes jól szerkesztett, személyre szóló üzenetet küldeni, esetleg sablonokat készíteni, amiket aztán könnyebb egyénre szabni.

Túl kevés a találat. Miért?

Ahogyan a hagyományos ingatlanhirdetések esetén, a Facebookon sem egyenletes területileg a hirdetések eloszlása. A legtöbb eladó/kiadó ingatlan a fővárosban, az agglomerációs településeken és a nagyvárosokban található – így a legtöbb ingatlanos adásvételi csoport is ezekhez a településekhez kapcsolódik.

Bizonyos térségekben – jellemzően kisebb városok esetén – nagyon kevés az adásvételi csoport és a tulajdonosi hirdetés a Facebookon. Jellemzően ezeken a területen eleve kevesebb az eladó/kiadó ingatlan és az ingatlanos megbízások a sokkal inkább a “hagyományos” módszerekkel köttetnek: az eladó besétál az irodába és beszél az ingatlanossal, vagy az ingatlanos látja, hogy egy házra kikerült az “eladó” tábla és becsönget a tulajdonoshoz.

A Facebook listához 1 hetes próbaidőt biztosítunk, hogy kiderüljön, mennyire hasznos számodra a szolgáltatás és csak akkor fizess elő, ha megbizonyosodtál arról, hogy fogod tudni használni a Facebook listát.

Hibák a listában – miért nem szűrtök jobban?

A Facebook lista gépi tanuláson (vagy ismertebb nevén mesterséges intelligencián) alapul. Ahogy “tanul” a rendszer, a leírások értelmezése és ezzel párhuzamosan a találatok pontossága folyamatosan javul. Jelenleg a rendszer 70-90%-os pontossággal működik.

A hibás találatok azonban nem “szorítják” ki a jó találatokat. Igyekszünk folyamatosan javítani a Facebook lista minőségét, ebben számítunk a türelmetekre. Azt is hálásan fogadjuk, ha felhívjátok a figyelmünket további adásvételi Facebook csoportokra, amelyeket érdemes követnünk, de eddig nem tettük.

Ha kipróbálnád a Facebook listát, várjuk a jelentkezésedet: