fbpx Skip to main content

Pár hete megkérdeztünk titeket, tanácsadókat, hogy ha minden ingatlanhirdetést egyszerre látnátok a piacon, mire lennétek leginkább kíváncsiak. Ígértük, hogy a legjobb kérdést feltevő olvasó javaslatát kidolgozzuk és itt közzétesszük. Köszönjük mindenkinek a beküldött kérdéseket, igyekszünk idővel mindegyikre kitérni. A legjobb kérdéseket Gráf Róbert, az Otthon Centrum Bercsényi utcai (Bp., XI. ker.) irodájának munkatársa küldte be, melyet örömmel díjazunk éves Facebook lista előfizetéssel.

Kérdések
Mennyi az eladó / kiadó hirdetések aránya Budapesten és vidéken?
Mennyire veszik igénybe ingatlanosok segítségét eladó és kiadó ingatlanok esetében a különböző megyékben?

Válaszok
A két kérdésre a választ közös táblázatba dolgoztuk ki. Ebből minden kiderül.

tulajdonos-ingatlanos

A táblázatban csak a leírással, paraméterekkel és képekkel rendelkező, beazonosítható ingatlanok száma szerepel. Az ingatlan beazonosítására alkalmatlan, leírás és kép nélküli hirdetéseket nem vettük figyelembe, tehát itt inkább az arányok érdekesek, mint az abszolút számok.

A tulajdonosi hirdetéseknél Budapesten a legmagasabb a kiadó ingatlanok aránya az eladókhoz képest (29-71%) és Nógrád megyében a legalacsonyabb, a hirdetések mindössze 3%-a.

Ingatlanos hirdetéseknél szintén Budapest vezet a kiadó hirdetések arányában: az összes hirdetés 78%-a eladó, 22%-a kiadó ingatlanra vonatkozik. 5 megyében – Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Zala – viszont mindössze 3% volt a kiadó hirdetések aránya az ingatlanosok által feladott hirdetéseken belül. A Pest megyei alacsony arány meglepőnek tűnik, hiszen sokan bérelnek lakást az agglomerációs településeken és dolgoznak Budapesten. A miértre tippeket, magyarázatokat szívesen fogadunk.

A fenti adatokat megvizsgálhatjuk abból a szempontból is, hogy az eladó / kiadói hirdetéseken belül mennyit adott fel ingatlanos és tulajdonos:

Eladó ingatlanok esetében a tulajdonosi és ingatlanos hirdetések aránya

Eladó ingatlanok esetében a tulajdonosi és ingatlanos hirdetések aránya

Kiadó ingatlanok esetében a tulajdonosi és ingatlanos hirdetések aránya

Kiadó ingatlanok esetében a tulajdonosi és ingatlanos hirdetések aránya

És lássuk a megyei lebontást:

elado-kiado

Eladó hirdetéseknél Somogyban a legmagasabb az ingatlanos hirdetések aránya 83%-kal, Borsod-Abaúj-Zemplénben a legalacsonyabb 66%-kal, Budapest a középtájon helyezkedik el 77%-kal.

Kiadó hirdetéseknél Baranyában a legmagasabb az ingatlanos hirdetések aránya 83%-kal, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében a legalacsonyabb 51%-kal. Budapesten az ingatlanos hirdetések aránya 70%.

Az összes eladó ingatlanhirdetés (120,448 db) 30%-a budapesti ingatlant ajánl (36,018); kiadó ingatlanoknál azonban az összes hirdetésnek (18,798) jóval magasabb aránya budapesti (11,410 db, azaz 61%).

Ha még nem használod a Realmonitort, kérj ingyenes próbát: