fbpx Skip to main content

Magyarországon ma kb. 15 ezer ingatlanos hirdet a neten. Ez némelyek szerint túl sok. Megint mások szerint nem az ingatlanosok vannak sokan, hanem a jó ingatlanosok kevesen. A nálunk 5x nagyobb népességű Spanyolországban 10x több – 160.000 – ingatlanos dolgozik, míg a skandináv országokban arányaiban kevesebb ingatlanos jut egy lakosra. A kb. 3x népesebb Lengyelország velünk hasonló szintet mutat, ott 3x annyi, 36.000 ingatlanost tartanak nyilván. Akkor most mennyi az 1 lakosra jutó egészséges ingatlanosszám?

Valószínűleg erről mindenkinek van saját elmélete és ezek valószínűleg nagyon-nagyon eltérőek egymástól. Mi most közzétesszük a sajátunkat.

ingatlanosszám MagyarországonMi az ideális ingatlanosszám?

Mi így gondolkodnánk: egy egészséges, jól szabályozott piacon a tranzakciók legalább 60%-a ingatlanoson keresztül valósul meg – még nem tartunk itt, de mi is aktívan küzdünk ezért. Évi 180.000 tranzakciót feltételezve ez 108.000 ingatlanos által közvetített tranzakciót jelentene. Mennyi ingatlanos kell ennyi tranzakcióhoz? Egy ehhez vezető, sokkal direktebb kérdés: Mennyit keressen az ingatlanos évente? Az átlagos 12 millió forint elfogadhatónak tűnik. A jutalék mértéke persze erősen változik aszerint, hogy vidéki vagy budapesti, egykezes eladásról vagy keresztértékesítésről, hálózatos vagy önálló ingatlanosról van-e szó, de átlagosan 500.000 Ft jutalékkal számolva az évi 12 millió Ft jövedelem 24 tranzakciót igényelne átlagosan. A fenti feltételezésekkel élve tehát azt a piaci konfigurációt, ahol 180.000 tranzakció történik évente, a tranzakciók 60%-át ingatlanoson keresztül kötik, ahol az átlagos jutalék mértéke 500.000 Ft, és ahol az ingatlanosok átlagosan évi 12 millió forintot keresnek: 4.500 ingatlanos teljesítené.

A fenti paraméterek változásával a piac által elbírt ingatlanosok száma is arányosan változik. Ha pl. fele annyi átlagos jövedelmet is elfogadhatónak tartunk, akkor – minden más változatlansága mellet – 9.000 ingatlanost bírna el a piac. Ha a Covid okán a tranzakciószám 120.000-e esik vissza, akkor – ceteris paribus – az ideális ingatlanosszám 3.000 lenne. Ha meglódul az ingatlanpiac és a tranzakciószám 250.000-re, az átlagos jutalékszint 800.000 Ft-ra nő és megelégszünk évi 6 millió forint átlagos jövedelemmel, akkor az ideális ingatlanosszám: 20.000.

Az alábbiakban készítettünk egy ingatlanosszám kalkulátort*, amivel mindenki kiszámolhatja, hogy az általa feltételezett, vágyott vagy várt paraméterek esetén mennyi ingatlanost bírna el a piac:

calc

Nem lehet negatív szám

Minimum 1%, maximum 100% lehet

Nem lehet negatív szám

Nem lehet negatív szám

Ennek megfelelő ingatlanosszám

Mi a valóság?

Az alábbiakban megmutatjuk*, hogy mit mutatnak a számok, mi a valóság, hogyan alakult az ingatlanosok száma és általában mennyien esnek ki a szakmából havonta.

Az első ábrán azt láthatjuk, hogy hány ingatlanos dolgozik aktívan a piacon és ehhez képest hányan dolgoznak a 3 nagy hálózatnál. A teljes szám 15.000 fő körül mozog és az elmúlt 1-2 hónap során enyhe emelkedést figyelhetünk meg. Érdekes, hogy az ingatlanosok száma a koronavírus hatására sem csökkent, csupán egy alig észrevehető “mélypont” látható május hónapban.

A nagy hálózatoknál dolgozó ingatlanosok száma szintén folyamatos növekedést mutat, az összes ingatlanos közel 1/3-a dolgozik a 3 nagy hálózat egyikénél.

összes ingatlanos - 3 nagy hálózat

A második grafikonon a belépő és lemorzsolódó ingatlanosok számát láthatjuk. Itt az az érdekes, hogy 2019 szeptemberét követően már látszik némi visszaesés mind az új, mind a lemorzsolódó ingatlanosok számában. A nettó egyenleg azonban továbbra is növekedést mutat a mai napig, azaz egyre több ingatlanos van a pályán. A nettó növekedés havi egyenlege valahol 50 és 700 fő között fluktuál – a legkevesebb új ingatlanos idén januárban (még a járvány előtt) és májusban (amikor legsúlyosabban érezhettük a koronavírus hatását) lépett a pályára.

új és lemorzsolódó ingatlanosok

Ti mit gondoltok erről? Hozzászólásaitokat várjuk a Realmonitor Facebook oldalán!

*Forrás: A statisztikák saját méréseinken, számításainkon és kutatásainkon alapulnak. A kalkulátorhoz használt modell úgyszintén saját szellemi termékünk.

Ha még nem használod a Realmonitort, de szívesen kipróbálnád, itt jelentkezhetsz.